Пише Павел Шипилин

Јуче је престао да ради Telegram. Нисам придао томе никакав значај јер га ионако активно не користим. Али, чини се да су то приметили корисници широм света. О томе су писале многе новине. Можда је искључивање овог месинџера спасло неколико живота. Наиме, обавештајне агенције су јавиле да је бивши француски држављанин Рашид Касим (29) на територији под контролом ИД. Он је координирао акције терориста током три терористичка напада у Француској.

Познато је да је оснивач Telegram Павел Дуров одбио да сарађује са тајном полицијом.

«Ни једна Влада или тајна служба на свету није добила ни мрву информација од нас. Тако ће бити заувек», објавио је Telegram.

По мом мишљењу, таква изјава подразумева да ће на тај начин исламисти моћи да сакрију своје убилачке намере. Међутим, ни саме обавештајне агенције не верују да ће ова ситуација трајати заувек. Чак ни наше, иако нашу Владу традиционално оптужују за покушај да шпијунира поштене људе. Нацрт закона о информисању, информационим технологијама и заштити података, према којима ће бити забрањена анонимност месинџера и који ће увести обавезно упутство провајдерима о идентификацији корисника услуга, увелико спада под напад на слободу говора.

Као и обично, изједначена су демократска достигнућа и основни стандарди безбедности. Не сумњам да би, да се у Европи у задње време нису јавили терористички напади са десетинама жртава, свакако оптужили Русију за кршење људских права у вези са овим законом.

Али је данас Запад колективно уплашен. Дакле, на руски закон о забрани анонимности месинџера нико нема примедби. Сасвим супротно. Генерални директор француске обавештајне службе Патрик Калвар тврди да је Telegram главни полигон за комуникацију терориста широм света. Жеља Француза је да убеде Павла Дурова да сарађују. Telegram је, захваљујући упорности власника, постао основни начин комуникације за ИД. Преко њега се регрутују терористи и координирају акције које спроводе шахиди у различитим земљама.

Говорећи на Светском конгресу против тероризма у Лондону, директор Еуропола Роб Уајнрајт је рекао да највећи светски интернет провајдери помажу службама безбедности и пажљиво прате сваки екстремистички садржај.

«Али, има и оних који не сарађују са нама. На пример, месинџер Telegram, што нам ствара велики проблем», рекао је један полицијски званичник. Иако месинџер Павла Дурова омогућава контакте, његов допринос у борби против тероризма је минималан, за разлику од ФБ, Твитера и других компанија», рекао је он.

Русија, у тражењу заштите од терориста, на срећу није сама. Влада Велике Британије планира да донесе решење које ће обавезати месинџере као што су Telegram и WhatsApp да направе пролаз до шифроване електронске поште. Daily Mirror је објавио одломак из тог документа: Компаније ће морати да омогуће откривање, где је то потребно, садржаја преписке, уклањаће електронску заштиту или ће дозволити надлежним особама да то учине.

Рашид Касим, који врбује терористе, је постао познат јавности крајем јула прошле године, када се појавио у споту ИД, величајући терористички напад у Ници на Дан Бастиље. Дозволите ми да вас подсетим, тада је камион повредио 86 људи. На видео снимку Касим држи бесну тираду против Француза, а затим сече главу затворенику. Комуникацију са сарадницима је одржавао углавном преко Telegram, без страха да ће, он или његови сарадници, бити откривени.

Дуров је једном рекао да се не осећа кривим због тога што његов месинџер служи терористима да преко њега уговарају убијање људи. И ја мислим да и даље тако мисли. Макар за себе проналазио читав низ изговора.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;