Иза смртоносног напада у казину у филипинској престоници Манили нису били екстремисти Исламске државе, изјавио је председник Филипина Родриго Дутерте.

 

«То није дело ИСИС-а», рекао је Дутерте новинарима користећи акроним за Исламску државу, преноси Ројтерс.

Најмање 36 особа је убијено у казину на Филипинима, када је нападач запалио столове и почео да пуца на госте.
ИД је преузела одговорност за напад у петак, након што су филипински званичници саопштили да није било доказа о умешаности екстремиста у трагедију.
Филипинска војска одбацила је у петак тврдње ИД да је та терористичка организација одговорна за напад у казину у Манили.
Портпарол војске, бригадни генерал Реституто Падиља, одбацио је те тврдње наводећи да напад «нема ни најмањи потпис тероризма», пренео је АП.
«Као у претходним инцидентима, група је склона да тврди и признаје сваки криминални инцидент и етикетира га као свој», навео је Падиља.
Како је пренио Ројтерс, нападач је носио двије боце са бензином, када је отворио ватру на људе који су сједели за коцкарским столовима, а затим побјегао са кесама са коцкарским жетонима у вриједности од 226.000 долара.
Почео је да пали столове и отворио ватру на госте, али полиција је рекла да нико од гостију нема ране од метка, већ да су највјероватније страдали од дима.
Полиција је саопштила да је нападач касније пронађен мртав, а претпоставља се да је извршио самоубиство.
Полиција је саопштила да нема индикација да је напад био терористички, већ да се ради о пљачки.
Трамп је синоћ током обраћања испред Беле куће о изласку САД из Париског споразума о борби против климатских промена изјавио саучешће породицама жртава напада у Манили који је назвао терористичким.

Тагови: ; ; ;