Сви национализми на Балкану, али и у многим другим деловима света, базирају се на виктимизацији и на такмичењу у томе ко је већа жртва, са циљем да се избегне одговорност за почињене злочине, рекла је јуче на предавању у Централној згради Новосадског универзитета професорка Централноевропског универзитета из Будимпеште Елиса Хелмс.

«Улога жртве служи да би се доказала невиност и морална чистота», рекла је Елиса Хелмс.

По њеним речима, мушкарци су у таквом свету приказани као ратници и бранитељи, а жене као пасивне жртве које треба бранити.

«Широко је распрострањена патријархална националистичка логика, у којој је народ приказан као мушкарац, а територија као жена коју треба бранити или освојити», каже професорка.

По њеном мишљењу, Запад под Европом често подразумева само њен запад, док се Балкан, Средња и Источна Европа маргинализују и стереотипизују. При том се Балкан доживљава као насилан, патријархалан, као подручје којим владају корумпирани политичари и шверцери, каже она, а преноси Бета.

Елиса Хелмс је социокултурални антрополог и шефица одељења на ЦЕУ за родне студије. У својим публикацијама се бави разним аспектима женског активизма, родно заснованим национализмом и постсоцијалистичким и постратним транзицијама у Босни и Херцеговини и другде на југословенском простору.

Предавање су организовали Регионални научни центар Института за философију и друштвену теорију и Центар за родне студије Универзитета у Новом Саду.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;