Председник тзв. «Косова» Хашим Тачи каже да криза у региону и даље постоји и као узрок проблема види Србију која, како је рекао, још није прошла «кроз денацификацију своје политике и ‘демилошевићизацију'». Притом говорио је и о фантомској «руској претњи» која долази из Београда, о руским војним базама којих иначе нема у Србији.

«Србија и даље остаје питање за регион, јер још није прошла кроз денацификацију своје политике и ‘демилошевићизацију’, рекао је Хашим Тачи за Н1, преноси Данас.

И због тога остаје узрок проблема и изазива тензије у свим суседним земљама од Хрватске, Републике Српске у БиХ, Косова, Црне Горе и Македоније. Зато је важна стална позорност ЕУ, НАТО-а и САД-а.

Данас је Србија постала локација за руске војне базе, руске мигове”, рекао је Тачи.

«Србија се дефинитивно мора решити мита о Косову. Не сме гледати у Косово с паранојом из прошлости. Време је да се Србија окрене од те прошлости, према будућности.

На тврдњу да и изјаве о «великој Албанији» такође доприносе погоршању односа у региону, Тачи каже да ‘Велика Албанија постоји само у реторици из Београда».

«Таква реторика не постоји на Косову или у Албанији. То је само покриће за политику дестабилизације из Србије».

Говорећи о кризи у Македонији, рекао је да је на грађанима те земље да одлуче ко ће им бити лидери. Албанија, «Косово» и Македонија виде заједничку будућност једино у Европској Унији и НАТО», рекао је Тачи за Н1.

«Питање демаркације границе с Црном Гором било је неправедан и непотребан критеријум који је додат, али је Косово спремно да испуни и њега. Питање демаркације није проблем између Косова и Црне Горе. То је унутрашње-политичко питање на самом Косову које ће бити решено након формирања нове владе и парламента».

На питање да ли ће «Косово» моћи да формира своју војску, чему се противи Српска листа на Косову, Тачи је рекао да ће «Косово успоставити своју војску према професионалним НАТО стандардима».

«Косово ће установити своје оружане снаге, према професионалним НАТО стандардима, биће мултиетничке и нико неће имати право вета на то суверено право Косова. Све заједнице део су данашњих сигурносних снага, укључујући и српску заједницу на Косову. Косовске оружане снаге служиће миру и неће бити претња стабилности у региону. Права претња томе су руске војне базе и мигови у Србији», оценио је Тачи.

Сматра да ће Заједница српских општина, која је једна од тема преговора у Бриселу, бити формирана након превремених парламентарних избора на «Косову».

«Заједница већински српских општина ће бити успостављена. То је обавеза коју је преузела косовска влада. Биће успостављена у складу с косовским законима. Неће имати легислативна или извршна овлашћења или мандате. Биће успостављена ускоро».

На питање да ли је «Косово» спремно да процесуира оптужене за ратне злочине, Тачи је казао да «Косово нема шта да крије и наставиће да сарађује с међународним правосуђем».

Немачки лист: Сведоци злочина ОВК живе у опасности

«Рат на Косову био је праведан, Србија је крива за геноцид на Косову и правосуђе не може наново писати историју Косова. Косовско правосуђе спремно је да преузме надлежност. Косовско правосуђе доказало је да је довољно компетентно и преузеће све задатке одржавања реда и права на Косову», оценио је Тачи.

Говорећи о борби против тероризма, председник Косова рекао је да Косово «остаје лидер у региону у борби против тероризма и радикализма».

 

Тагови: ; ; ;