ВЛАДА РС помно прати шта се дешава у Федерацији БиХ, односно кантонима, када је у питању увођење у наставне планове и програме лекција попут «опсаде Сарајева» или изучавања геноцида у Сребреници. Уколико дође до увођења ових лекција у уџбенике у Федерацији БиХ, одмах ћемо забранити да исти буду у 22 школе у Српској, где је бошњачкој деци дозвољено да раде по националном програму за Бошњаке из кантона у Федерацији БиХ, открива у интервјуу за «Новости», Дане Малешевић, министар просвете и културе Републике Српске.

 

— Препоруке међународних организација су биле да се стави ембарго на изучавање грађанског рата у БиХ. Кантон Сарајево је већ најавио увођење «опсаде Сарајева» и изучавање геноцида у Сребреници и тиме одступио од тог договора, иако је ОСЦЕ рекао да се то не ради — каже Малешевић.

* Очекујете ли проблеме уколико забраните ове уџбенике бошњакој деци у школама у РС?

— Искрено, ова одлука ће донети додатне проблеме са Бошњацима и тога сам свестан, али Република Српска само поштује договор и препоруке ОСЦЕ и међународних фактора. Ми другог излаза немамо. Препорука ОСЦЕ и међународних организација је да се не изучава протекли рат и да се деца не оптерећују том тематиком. Ако буде инсистирања на томе из Федерације БиХ, наш први одговор је да забранимо коришћење тих уџбеника где се представља само једна истина, али и да одмах уведемо у наше уџбенике отаџбинско-одбрамбени рат и да нашој деци кажемо нашу истину. Али, опет, става сам да рат у БиХ треба препустити историчарима, да они заједно дају свој суд о рату.

 

* Значи, због договора са међународним факторима, у РС се до сада није изучавао отаџбинско-одбрамбени рат?

— Тако је. Због тога тренутно и није реално да се ово обрађује у наставним плановима и програмима. Поштујемо договоре са међународним организацијама. Али, ако Федерација настави да ради на промени уџбеника и увођењу опширних лекција из протеклог рата, наша реакција биће адекватна. Мислим да неће Српска испасти лоша јер ми само желимо да поштујемо договор.

* Очекујете ли поново проблеме са «босанским» језиком?

— Нажалост, та прича није завршена. За нас остаје да је бошњачки језик а не босански, како траже из Федерације БиХ. Да ли ће бити реакција на крају или почетком нове школске године, видећемо. Деца Бошњака имају сва права као Срби и Хрвати у Српској када је у питању изучавање језика.

* Много се прашине у јавности подигло око изучавања геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ?

— Чим се нешто ново ради, рачунајте да имамо отпор дела јавности за тако нешто. Имали смо сличан пример и са веронауком, где су се одмах појавили душебрижници са питањем због чега веронаука. У јулу професори иду у Јад Вашем да виде докле су Јевреји стигли са изучавањем Холокауста и како то раде. Јевреји имају 4,5 милиона именом и презименом идентификованих убијених у Холокаусту. Српска мора исто да уради. Ако имамо 700.000 убијених Срба у Јасеновцу и Градини, морамо пронаћи све именом и презименом. Поред тога, имамо 24.000 убијене деце.

* Хоће ли и деца у РС обимније учити о геноциду над Србима у НДХ и Другом светском рату.

— Хоће, а надам се да ћемо кроз анализу доћи до програма који ће задовољити и оне који су против. Срби немају чега да се стиде. Младе генерације треба упознати са тим шта се дешавало у НДХ и Другом светском рату.

 

 

новости

Тагови: