Ратна морнарица САД је богатија за први супермодерни носач авиона. Данас је из поморске војне базе у Њупорту у Вирџинији, испловио тешки атомски носач авиона „Џералд Форд“ који, по величини писте на палуби и по броју авиона које може да носи, превазилази све што САД тренутно имају.

„Џералд Форд“ је први носач авиона нове генерације и истовремено може да носи преко 75 авиона и хеликоптера, за разлику од досадашњих носача авиона класе Nimitz на које стаје 60 летелица.

Он може да прими више горива и да носи више ракета и бомби од досадашњих носача. Уз то, има два нова атомска енергетска агрегата који су у стању да производе три пута више струје него ратни бродови класе Nimitz.

„Џералд Форд“ ће у употребу бити уведен овога лета, а потпуну борбену спремност ће достићи 2020 године. Цена му је 13 милијарди долара.

Ипак, неки амерички војни експерти доводе у питање стратешку будућност носача авиона јер су постали веома рањиви. Лако их унитавају и најјефтиније противбродске ракете. То значи да би ови супербродови могли бити потпуно бескорисни у високотехнолошким ратовима новог типа.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ;