Украјински новинар Руслан Коцаба је најпознатији критичар постмајданске власти у Украјини. Због тога је већ хапшен, пре неколико дана су га напали украјински националисти, а прети му и нова тужба.

„Власт ме и тако подстиче да емигрирам, али ја немам намеру да бежим. Нека припадници власти беже и крију се. Зашто би честити људи своју земљу препуштали бандитима. Нека они беже. На јесен ће их почистити народ. Неће успети да стигну ни до својих авиона. Имали смо Мајдан и Антимајдан, па грађански рат. А људи и на западу и на истоку Украјине су само хтели бољи живот. А сада је земља руина. Неки већ римују: Украјина-руина. Све време су нас плашили тврдњама типа..ако дође Путин, земља ће постати руина. Добили смо руину, а Путин никако не долази”, каже Коцаба.

„Код нас је овако: свако ко се усуђује да критикује власт, аутоматски себе ставља на списак непријатеља народа, сепаратиста и агената Кремља. Ја сам од тога већ уморан. Претпоставимо да ја жртвујем себе, али народ мора схватити да њега воде на кланицу. У суштини, сутра неће судити мени, сутра ће се решити јесмо ли уопште демократска земља која хоће у Европу, или смо кренули на пут без повратка. Сви који имају мозга код нас почињу да римују и Европа-жопа (стражњица)”.

На питање хоће ли поново бити оне старе Украјине, новинар кратко одговара:

„Још само годину или две рата и Украјина ће престати да постоји као самостална држава. Постаће Сомалија. Само што ће бити још страшније”, суморно каже он.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;