Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је Билу Клинтону, док је још увек био председник САД-а предлагао да Русија приступи НАТО пакту, Путин је ову изјаву дао у интервјуу америчком новинару Оливеру Стоуну.

Овај предлог Путин је изнео током једног од последњих сусрета са бившим америчким председником, приликом његове посете Москви.

«Клинтон је рекао: Ја нисам против. Али цела делегација се изнервирала»- рекао је Путин у интервјуу чије делове објављује «Политико».

Бил Клинтон је као председник САД последњи пут посетио Русију у лето 2000-те године.

У НАТО-у су на питање новинара РИА НОВОСТИ рекли да не располажу информацијама о овом питању.

 

МИП није водио преговоре

 

На нивоу Министарстава иностраних послова није разматрано приступање Русије НАТО-у, изјавио је бивши шеф дипломатије РФ Игор Иванов. Он је рекао њему од 1998 до 2004. године док је обављао ову функцију нису стизали никакви позиви за учешће у дискусијама на ову тему.

Истовремено, Иванов није искључио могућност да је руско руководство разговарало о хипотетичком прикључењу Русије НАТО-у под условом да се измени карактер ове организације, која према речима Иванова представља агресивни војни блок.

«Али, с обзиром на то да се карактер ове организације није изменио, није се изменио ни став Русије према њој»-додао је он.

Он је такође рекао и да је бивши председник Русије Борис Јељцин најављивао могућност уласка Русије у НАТО али да је касније речено да су речи првог руског председника погрешно схваћене.

 

 

Провера агресивности

 

Бивши заменик министра иностраних послова РФ и председник Руског јавног савета за међународну сарадњу и  јавну дипломатију Сергеј Орџоникидзе, коментаришући предлог да Русија уђе у НАТО рекао је да претпоставља да је Путин са овим предлогом хтео да провери агресивност НАТО-а.

Он је додао да је и 1949-те године приком оснивања НАТО алијансе тадашњи Совјетски Савез предлагао улазак у НАТО али да је тај предлог одбијен.

«Тада смо их са таквим предлогом довели у пикантну ситуацију и не искључујем могућност да је и у наше време била провера исте врсте»- рекао је Орџоникидзе, додајући да је Русија на овај начин желела да провери постоји ли могучност за промену односа или САД и даље виде Русију као потенцијалну претњу.

 

Други центар утицаја

 

Перспектива уласка Русије у НАТО подразумевала би стварање, у оквиру алијансе другог центра моћи супротног САД-у, изјавио је председавајући президијума Савета за спољну и одбрамбену политику и главни и одговорни уредник лиса «Русија у глобалној политици» Фјодор Лукјанов.

 

«Русија тешко да би била спремна (као што очекује НАТО) да се повинује дисциплини блока на постојећим основама. То би довело до промене суштине саме алијансе за шта нико (на западу) није спреман»- рекао је Лукјанов.

Према његовом мишљењу Путин је очекивао да ће реакција Клинтона у најмању руку бити одбрамбена.

«Ја мислим да је Путин то разумео и да је изнео овај предлог како би зафиксирао позицију «ми смо спремни да разговарамо а ви не желите»»- рекао је Лукјанов. Према његовим речима Русија је са овим предлогом изразила озбиљне намере да мења квалитет односа са САД али Вашингтон није изашао у сусрет Москви.

 

НАТО — инструмент САД

 

У интервјуу са Стоуном Путин је рекао да НАТО у овом моменту представља инструмент за остваривање спољнополитичких циљева САД-а.

«НАТО је инструмент за остваривање спољнополитичких циљева САД-а. Тамо нема никаквих савеза постоје само вазали»- рекао је руски председник.

„Када земља постане чланица НАТО-а, веома јој је тешко да се противи притиску тако велике земље-лидера НАТО-а, као што су САД. И тамо се врло лако може појавити шта год вам падне на памет: и системи за противракетну одбрану, и нове базе, и, ако затреба, нови нападачки комплекси. А шта ми да радимо?“, упитао је руски лидер.

У овој ситуацији Русија је приморана да предузима контрамере и да стави на нишан оне објекте који почињу да јој прете, додао је Путин.

 

Путин је Стоуну дао велики интервју који ће се појавити као филм на кабловском америчком телевизијском каналу „Шоутајм“ од 12. до 15. јуна.

 

Тагови: ; ;