У једној католичкој цркви у филипинском граду Марави џихадисти су порушили кипове и поцепали плакате на којима је лик папе Фрање, након чега су запалили клупе, показује видео-снимак који је објавила агенција «Амак» блиска Исламској држави.

Новинска агенција Амак, која подржава Исламску државу, објавила је снимак на ком се види како џихадисти уништавају верске симболе у једној цркви у филипинском граду Марави.

Како је објављено на сајту СИТЕ, који прати активности терористичких група, борци Исламске државе су потом и запалили цркву.

Више хиљада цивила који су желели да побегну од сукоба у опкољеном граду Марави на Филипинима блокирано је након што је четворочасовно примирје за евакуацију становника прекинуто због пуцњаве.

Само 134 особе су данас ослобођене, мање него претходних дана, упркос надама владе да ће више од 1.000 њих моћи да напусти град у којем се већ 13 дана воде интензивни сукоби.

Филипински председник Родриго Дутерте сматра да ће опсада бити готова у наредним данима упркос жестоком отпору екстремиста удружених са припадницима Исламске државе на острву Минданао.

Око 400 локалних екстремиста, уз подршку око 40 страних бораца, упало је у Марави 23. маја, али су их филипинске снаге потписнуле ка центру града претходне недеље након уласка око 4.000 војника уз подршку хеликоптера и авиона који су их грађали ракетама и бомбама, подсећа Ројтерс.

Скоро 180 особа је јуче убијено у борбама око града Маравија између филипинских снага и група повезаних са Исламском државом, коју предводи група Мауте.

Заузимање Маравија највеће је упозорење до сада да Исламска држава гради упориште на југоистоку Азије и тамо примењује бруталну тактику већ виђену у Ираку и Сирији.

Припадници групе Мауте, наоружани митраљезима и ручним топовима, и даље контролишу центар града, упркос нападима филипинских снага, како из ваздуха тако и копненим путем.

Већина од 200.000 житеља Маравија до сада је побегло.

Тагови: ; ; ;