Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је успешном посету Русији и учешће на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Председник Српске је, по повратку са Форума, поручио да су циљеви одласка у Русију остварени.

«Одржани су бројни сусрети са људима важним за постојање доброг односа Републике Српске и Руске Федерације. Најважнији је, свакако, састанак са предедником Русије Владимиром Путином» — рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Председник Додик се током боравка у Русији састао се и са министрима, потпредседником Владе Руске Федерације, губернатором Санкт Петербурга, те представницима руске законодавне власти.
Додик се састао и са представницима банака, фондова и бројних предузећа, попут Зарубежњефта, Гаспрома и других.

«Веома сам задовољан што једна мала Република Српска задржава пажњу Руске Федерације на највишем нивоу када је реч о политичким и економским питањима, те у том смислу постоје одличне претпоставке да се сарадња ојача и продуби. Потребно је да са наше стране прилагодимо могућности када је ријеч о трговинској сарадњи, те да видимо на који начин можемо да учествујемо на руском тржишту отвореном за наше производе и наша предузећа» — рекао је Додик.

Додик је навео да је јасно да је позиција Републике Српске разумљива Русији и да је Русија привржена поштовању Дејтонског споразума и Устава БиХ, али да исто тако сматра да односи у БиХ треба да буду односи између важних политичких фактора у земљи, а не наметнути са стране.

«Са руске стране ништа се не тражи, нити се било шта сугерише, али је исто тако важно рећи да је Русија у континуитету разумела нашу позицију. Најважније што се десило је то што је, након срамног покушаја Велике Британије да у Савету безбедности УН-а испослује резолуцију која би трајно оптужила Србе за наводни геноцид, Русија искористила своје право и то онемогућила и то не смемо никада да заборавимо» — рекао је председник Српске за РТРС.

 

 

 

РТРС

Тагови: ;