Више хиљада цивила који су желели да побегну од сукоба у опкољеном граду Марави на Филипинима блокирано је након што је четворочасовно примирје за евакуацију становника прекинуто због пуцњаве.

Само 134 особе су данас ослобођене, мање него претходних дана, упркос надама владе да ће више од 1.000 њих моћи да напусти град у којем се већ 13 дана воде интензивни сукоби.

Филипински председник Родриго Дутерте сматра да ће опсада бити готова у наредним данима упркос жестоком отпору милитаната удружених са припадницима Исламске државе на острву Минданао.

Око 400 локалних екстремиста, уз подршку око 40 страних бораца, упало је у Марави 23. маја, али су их филипинске снаге потиснуле ка центру града претходне недеље након уласка око 4.000 војника уз подршку хеликоптера и авиона који су их грађали ракетама и бомбама, подсећа Ројтерс.

Скоро 180 особа је јуче убијено у борбама око града Маравија између филипинских снага и група повезаних са Исламском државом, коју предводи група Мауте.

Заузимање Маравија највеће је упозорење до сада да Исламска држава гради упориште на југоистоку Азије и тамо примењује бруталну тактику већ виђену у Ираку и Сирији.

Припадници групе Мауте, наоружани митраљезима и ручним топовима, и даље контролишу центар града, упркос нападима филипинских снага, како из ваздуха тако и копненим путем.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ; ;