Председник Института за истраживање српских страдања у 20. веку Миливоје Иванишевић предао је издавачу рукопис од око 600 страница за књигу «Досије Сарајево» која говори о страдању сарајевских Срба, са посебним освртом на страдање 1.241 Српкиње, које су тамо мучене и убијане на најсвирепији начин.

Он је у изјави Срни навео да је у БиХ током протеклог рата убијено 3.957 жена, што значи да их је само у Сарајеву убијено 40 одсто и да су биле Српкиње.

«То је више него стравично», рекао је Иванишевић.

Према његовим речима, српске жене су у Сарајеву убијане на најсуровији начин, а о последњим тренуцима њихових живота у књизи сведоче оне које су преживеле.

«Имамо жене које сведоче о `третману`. То су мученице које су преживеле. Међу жртвама су жене свих животних доби од девојчица узраста основне школе па до старица…Оне су биле изложене најсуровијем иживљавању. Имамо сведочење где бивши ученик мокри по професорки, где на телу жена гасе цигарете…Та сведочења су толико стравична да немам речи», рекао је Иванишевић.

Он је нагласио да је пишући књигу размишљао да ли њом вређа жртве и сећање на њих.
«Ако не кажете чињенице жао вам је, јер се никада неће сазнати, а ако кажете као да вређате успомену на те женске особе», рекао је он.
Иванишевић је навео да се у рукопису налази списак са 7.428 имена убијених сарајевских Срба, као и списак имена њихових егзекутора, од којих нико није процесуиран.

«У Другом светском рату у Сарајеву је убијено 2.278 Срба. У рату деведесетих троструко више. Ја ћу у овој студији објавити имена највећих злотвора. Располажем са 3.500 имена муслимана који су одговорни за страдање Срба», рекао је он.

Иванишевић је поновио да је приведен крају рад на попису свих српских жртава у БиХ током протеклог рата, али да није било новца ни заинтересованости надлежних институција да он буде објављен.

«Славили смо јубилеј оснивања Српске, али нисмо објавили имена оних који су дали животе за њу», рекао је Иванишевић и подсетио да је током рата у БиХ страдало 30.880 Срба.

Он је рекао да располаже именима 392.000 Срба који су страдали у Другом светском рату, али да тај писак такоће због недостатка воље и новца надлежних лежи у фиоци.

«Издвајају новац за турнир у малом фудбалу. За ово га нема. Доставићемо списак Српској православној цркви нека молитвено помињу страдалнике», навео је Иванишевић.

Тагови: ;