Председник Одбора за међународне послове Савета федерације Русије Константин Косачов изјавио је да је Русија спремна да сарађује са Великом Британијом и другим земљама Запада у борби против тероризма.

Према његовим речима, напад у центру Лондона био је ужасно суров и извршен са максималним очекивањем на ефекат застрашивања. Косачов сматра да терористима више нису довољне жртве, „њихови поступци су добро оркестрирани и развучени, у времену и простору, тако да би их видео максималан број сведока“.

Британија трећи пут у последњих неколико месеци постаје мета терориста и то више није само стицај околности, сматра руски сенатор. Према његовим речима, терористи нападају земљу „чија политика је дуго била најактивнија у региону где је тероризам пустио корење; политика, за коју многи исељеници из тог региона верују непријатељском и агресивном и која заслужује одмазду.“

„Русија је од старта била спремна да сарађује са Великом Британијом и осталим западним земљама против ове заједничке претње. Тамо, на извору, и овде, у нашим земљама. Колико би још требало да се деси трагедија да би наши потенцијални савезници у борби против тероризма коначно променили свест? Или још боље, перцепцију света“, написао је Косачов на својој Фејсбук страници.

У ноћи између суботе и недеље изведена су два терористичка напада у центру Лондона. Три мушкарца у комбију обарала су пешаке на Лондонском мосту, а затим сишла са моста, изашла на пијацу Бороу која се налази у близини и ножевима почела да нападају пролазнике. Сву тројицу су убиили припадници полиције. У нападу је погинуло шест особа, а више од 30 жртава је хоспитализовано. Ово је трећи терористички напад у Великој Британији за 2,5 месеца.

 

ВОСТОК

Тагови: ; ; ; ; ; ;