Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас по завршетку посете Санкт Петербургу да је Русија веома важна за Српску и да је на тродневном скупу поручено да Запад губи увођењем санкција Русији.

 

Додик је оценио да је Међународни економски форум био импозантан и веома посећен, те да скуп тако важних људи на једном месту на прави начин осликава моћ и могућности Русије.

«Говорило се и о потреби да се санкције које је Запад увео Русији укину, што је потврдио и канцелар Аустрије Кристијан Керн који је рекао да имају велике штете од тих санкција и да у том погледу Аустрија подржава нормализацију односа», рекао је Додик.

Он је поновио да је овај скуп показао да Република Српска задржава пажњу Руске Федерације на глобалном плану.

«Ту се одвијају политички сусрети, развија и унапређује сарадња на привредном, туристичком и економском плану», закључио је председник Српске.

Аустријски канцелар Кристијан Керн поручио је на овом скупу да његова земља губи 0,3 одсто бруто друштвеног производа због санкција Русији и залаже се за њихово постепено укидање.

Заменик градоначелника Беча Јоханес Гуденс рекао је да је Аустрији и Бечу веома важна стабилна комуникација са Русијом преко Републике Српске и Србије.

На скупу је поручено и да Русија, са друге стране, није осетила велике губитке због санкција, него је напротив ојачала властиту пољопривреду и прехрамбену индустрију и окренула се другим тржиштима.

 

 

Тагови: ; ;