Српски правни тим тужи НАТО – Адвокат Срђан Алексић о надокнади штете

Група адвоката из Србије започела је припрему међународне акције за судску наплату одштете грађанима који су оболели од најтежих болести због тога што је у НАТО бомбардовању СРЈ 1999. године коришћен осиромашени уранијум. Тај експертски адвокатски тим водиће господин Срђан Алексић, познати нишки адвокат.

Српски правни тим тужи НАТО - Адвокат Срђан Алексић о надокнади штете

Алексић је већ контактирао са колегама из Француске, Аустрије, Италије, Русије и колегама из још неких земаља, а недавно је посетио Москву.

„Заступајући борце који су бранили СР Југославију за време НАТО бомбардовања 1999. године, видео сам да је много бораца умрло искључиво од карценоме, објашњава господин Алексић у интервју за News Front –  Србија како је пристао да учествује у том тиму, – Добили су рак, а то је код мене изазвало сумњу да је ту било недозвољених средстава, а то је пре свега осиромашени ураниум“.

Споменуо је и бомбардовања ХАЗАРД-објеката.

Ради се о огромној штети, у људским жртвама и у материјалној штети, подсећа адвокат.

„Наша медицина, лекари желе да нам помогну да докажемо да је осиромашени ураниум који је свим међународним конвенцијама забрањен, штетан за здравље и опасан за нашу будућност и нашу децу“.

У Србији једно дете дневно умре од карценоме, каже господин Алексић. У Србији има исти број оболелих од карценоме као у Немачкој која има 80 милиона становника. И тај број драстично расте.

Српски правни тим тужи НАТО - Адвокат Срђан Алексић о надокнади штете

Навео је и друга слична дела и тужбе које су поднете у иностранству.

„Пре свега желимо да се надокнади штета људима који со оболели, који су преминули, њиховој родбини. И ради се о болести која је врло скупа за лечење, наши грађани нису у могућности да плате такве скупе лекове.

Зато желимо да земље које су учествовали у бомбардовању, прво лече наш народ, а и да донесу опрему која је потребна да се испита где се налази осиромашени уринаум по Србији и да то покупи“, каже адвокат.

 

Разговор је водила Оксана Сазонова, уредица News Front Србија

 

Коментари: