Сиријска арапска армија је објавила да се град Масканах, последње упориште Исламске државе у провинцији Алепо, сада налази под пуном контролом сиријских снага.

Како наводи сиријска војна команда, терористи су се повукли из Масканаха, након што су у борбама претходних дана, али и данас, изгубили све позиције које се налазе изнад града.

Кључна позиција коју су изгубили током данашњег дана била је црпна станица североисточно од Масканаха.

Операције за ослобођење Масканаха, које су покренуте 14. маја првим нападима на положаје Исламске државе у околини аеродрома Џира, предводили су припадници Специјалних јединица Обавештајне службе при Ратном ваздухопловству Сиријске арапске армије, познатији као Тигрови.

Очекује се да ће се терористи у повлачењу спуштати према аутопуту Закија и даље према истоку покрајине Хама, пошто је пут према Раки под контролом курдских снага.

Са друге стране, растерећене јединице Сиријске армије погураће преостали део фронта према граници са покрајином Рака и очекује се брзо потпуно ослобођење преосталих територија на истоку Алепа.

Након ослобођења Масканаха, Тигрови ће, највероватније, бити пребачени управо на исток покрајине Хама, где треба очистити сам центар сиријске територије, и обезбедити главну везу сиријских снага на северу и југу земље.

СРБИЈА ДАНАС

Тагови: ; ; ; ; ;