Анализа: Шта када се пас заражен тероризмом, отргне са ланца

Европа хода окрећући се на сваком кораку, уплашена близином побеснелог пса зараженом екстеремизмом и тероризмом, који се неочекивано отргао са ланца. Да ли је неочекивано? Или су се овакви крвави сценарији, попут најновијег напада у Лондону, могли избећи?

Да ли имају и истог обућара?

Пас, који је сулудом идејом газде дресиран да нападне поштара који се газди нешто нарочито не допада, или комшију који по мишљењу газде има претензије ка његовој имовини, се одједном отргнуо са ланца.

И више га је немогуће контролисати.  А што је најгоре и према газди је почео да показује зубе. И ту настаје проблем.  Како га обуздати? Како безбедно изаћи у сопствено двориште.

Колико бесних паса, заражених вирусом тероризма се шета двориштем Европе?

 

Своје мишљење о начину борбе са тероризмом, за News Front дао је Илија Животић, стручњак за безбедност

„Тероризам се мора уништити прво у свом епицентру, на Блиском Истоку да би Европа била безбедна.

Такође морају се уништити ћелије у Босни, Косову и Албанији из којих се регрутују терористи и упућују у широм света. Напади последњих година али и они који ће следити, су само последица постојања тврдог језгра терориста на простору Сирије, Ирака и Либије.

Само његово постојање је довољно да неки младић, који никада није ни изашао ван граница своје земље, али је „затрован“преко нета направи велики проблем.

Ти млади људи бивају радикализовани путем друшрвених мрежа или проповедима радикалних имама.

Падају под утицај разноразних измишљених прича о подвизима и жртвовању. Многи од њих никада нису, нити ће бити припадници ИСИС-а, али ће та терористичка организација њихов самоубилачки акт приписати себи и тако утицати на следећег да учини исто.

Али када се једном, на Блиском Истоку одлучно крене у акцију ликвидација терористса, када им се укину могућности ширења пропаганде преко интернета, када се буду санкционисале радикалне проповеди, Европа ће бити много безбеднија.

И наравно треба потенцирати на ликвидацији Ал Багдадија као лидера ИСИС-а, чија би смрт довела до психолошког демотивационог ефекта и засигурно довела до раскола међу терористима и тако се омогућило снагама безбедности да изборе лакшу победу.“

Након напада у Лондону, који је само још један у низу терористичких напада, Европа и Европљани се нимало не осећају безбедно.

И ако су до скоро тероризам, и милитанте терористичких група посматрали као нешто далеко, тамо негде, на Блиском Истоку, сада постају свесни да је пас заражен вирусом тероризма у њиховом дворишту. И да морају реаговати.

Приредила Лола Ђорђевић