Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је председника Русије Владимира Путина позвао да посети Бањалуку у једној од фаза реализације пројекта изградње Српско-руског православног центра, који подразумева и изградњу руске православне цркве са различитим садржајима.

«Ми смо у фази да се са Руском православном црквом договори пројекат и то је преузео на себе владика бањалучки Јефрем. Желимо да видимо Путина у Бањалуци поводом отварања цркве», рекао је председник Додик и додао да се радује могућности да се то догоди.

Додик је у интервјуу за портал Спутњик истакао да је о изградњи тог центра већ раније разговарао са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим, те да је земљиште површине од 6.500 метара квадратних већ донирано за ту намену.

Председник Републике Српске је био учесник Међународног економског форума у Санкт Петербургу, а у осврту на разговоре које је тамо имао са руским званичницима и председником Владимиром Путином, каже да је у тим разговорима тема била фискална стабилност Републике Српске.

«Ми већ дуже време разговарамо на ту тему. Једна од идеја је да се путем обвезница које би емитовала Република Српска прикупи одређени новац и стабилизује читав наш систем. Ми трагамо за начинима како ћемо то учинити. Верујемо да то можемо, а о томе смо разговарали у Русији са кредибилним људима», рекао је председник Републике Српске.

Када је реч о формирању такозваних слободних зона, које су најављене за Србију, Додик је рекао да РС такође развија такав концепт.

«Република Српска има проблем у чињеници да је у БиХ и да не може суверено да влада својим царинским режимом и политиком, тако да смо ми у концепту специјализованих економских зона. Развијамо нешто у том погледу», рекао је Додик.

Према његовим речима, руско тржиште тражи одређену робу са овог простора, али проблем Србије и Републике Српске јесте што нема довољне тражене количине.

Додик је истакао да је са Москвом постигнут висок степен сагласности о политичком односима у региону, а да је њен приступ поштовање међународног права и међународних уговора.

«Свако мешање које иде ка томе да креира неке друге процесе који би навијали за једну страну против друге у региону значе нови конфликт, ново усложњавање ситуације. Код Руса тога нема. Они су, на пример, јединствени у приступу да је Дејтонски мировни споразум не само створио мир него и нови политички систем који треба поштовати, као и вољу људи да само њихов ангажман може да доведе до одређених процеса који би били у њиховом интересу», закључио је Додик.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ; ;