Председница парламента Маја Гојковић захвалила је данас на принципијелном ставу Русије по питању Косова и Метохије, наводећи да Србија може поново да рачуна на подршку Русије у Унеско-у у случају новог покушаја такозваног независног Косова да постане чланица те организације УН.

Гојковић је после састанка са председником Државне Думе Руске Федерације Вјачеславом Володином рекла да су разговарали и о потенцијалном поновном аплицирању такозваног Косова за чланство у међународној организацији као што је Унеско и о томе колико је то важно питање за очување културне баштине Србије и српског народа али и за очување читаце свестске културне баштине.

„Наравно да смо се сложили око тога да ће Руска Федерација као и на прошлом гласању (у Унеско) свакако пружити подршку Србији”, рекла је Гојковић у Скупштини Србије, на заједничкој конференцији за новинаре са гостом из Русије.

Она је захвалила Русији на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и на њеном доследном и принципијелном ставу да не признаје самопроглашену независност КиМ.

Како је навела Гојковић, са Володином је разговарала о свим могућим аспектима сарадње, пре свега о сарадњи на мултилатералном плану и пружању подршке једне и друге стране, односно наших делегација када се говори о темама које су од обостраног интереса за Србију и Русију.

Гојковић каже да је са гостом из Русије разговарала и тероризму, као глобалној светској претњи тероризму и о потреби и да наши парламенти и парлаементи и Европе и света активно учествују у томе и у подршци свим државама света да се уједине у борби проти тероризма.

„Разговарали смо о важним сегементима односа Србије и Русије, дотакли смо важна питања која су битна не само за билатералне односе наше две државе, него су то питања која су данас вазна и за читаву Европу”, рекла је Гојковић.

Пре обраћања новинарима, Гојковић и Володин су у Скупштини Србије отворили друго заседање Комисије за сарадњу Скупштине Србије и Државне Думе Руске Федерације.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ; ;