Министар унутрашњих послова изјавио да је до потпуне обуставе пријема дошло након процене да план о расподели не функционише, али и због погоршања безбедносног стања

Чешка неће прихватити више миграната, као што се од ње очекује по обавeзујућој квоти Европске уније за расподелу миграната, рекао је данас министар унутрашњих послова те државе Милан Чованец.

Неколико држава источне и централне Европе се жестоко противи систему расподеле око 160.000 миграната међу државама чланицама који је осмишљен да би се смањио притисак на Грчку и Италију.

Чованец је данас изјавио да је влада одобрила захтев Министарства унутрашњих послова за обуставом прихватања миграната зато што план о расподели не функционише и због «погоршаног безбедносног стања», преноси АП.

Чешка је требало да прихвати око 2.600 избеглица до септембра, али је до сада прихватила само њих 12 који су пристигли из Грчке.

Агенција подсећа да је Европска комисија у више наврата позивала државе чланице ЕУ да поштују систем расподеле миграната.

ТАНЈУГ/НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ;