Инвеститори из Саудијске Арабије наставили су, након Сарајева и околине, да преко домаћих посредника купују земљиште широм БиХ. Последњих месеци мета им је напуштени грунт Срба и Хрвата на подручју Посавине, пише загребачки «Вечерњи лист» у издању за БиХ.

Новац из Саудијске Арабије, како се наводи, долази преко невладиних организација, фондација и фондова, док послове обављају локални представници.

Према доступним информацијама, наводи овај загребачки дневник, на подручју познатог католичког центра Плехана инвеститори из Зенице покушали су да купе земљиште да би саградили велике пчелињаке, али због интервенисања локалног свештенства до тога, ипак, није дошло.

На подручју Дервенте домаћи Бошњаци купили су у марту, уз подршку страних фондова, 200 дунума земљишта од хрватских породица Седлић и Гаура, а како се наводи, било је притисака и према другим породицама.

Према наводима саговорника листа, кампања за продају земљишта тренутно је стала, а и локалне српске власти су се забринуле па смишљају начин како да спрече продају земљишта.

Исти извори наводе да су посредници на подручју Модриче покушали да дођу до јефтине земље расељених Хрвата.

Лист пише да је компанија «СДА тајкуна» Алије Будње, који је близак арапским фондовима, купила у месту Трњак на подручју општине Оџак, које је пре рата било настањено Србима, око 30 хектара земљишта.

Према наводима из општине Оџак, недуго након куповине земљишта, реаговали су хрватски, али и српски представници општине Шамац, па је обустављена куповина земљишта и некретнина.

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ;