Амерички председник Доналд Трамп неће искористити своје председничка овлашћења и спречити бившег шефа Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмса Комија да сведочи пред Конгресом САД, преносе агенције.

Председник има право да то учини али неће применити своју привилегију како би омогућио брзо и темељно испитивање чињеница које тражи Одбор америчког сената за обавештајне послове, наводи се у саопштењу Беле куће. Коми је предводио истрагу о могућем мешању Русије у председничке изборе у САД 2016. године, када га је Трамп прошлог месеца отпустио.

Како је Њујорк тајмс претходно пренео, та саслушања би могла да изазову још проблема Трампу по питању навода о руском мешању у председничке изборе у САД прошле године.

Доктрина председничког овлашћења да спречи сведочење нема своје упориште у уставу, али су се на њу позивали председници САД још од времена Џорџа Вашингтона, како њихови приватни разговори и преписка не би дошли до Конгреса.

Смисао те доктрине је да се очекује да председник САД, као извршна власт, од својих помоћника добија искрене савете, без бриге да ће они бити откривени законодавној власти — Конгресу.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;