Питање економске сарадње је било једна од важнијих тема данашњег састанка парламентарних комисија Русије и Србије, која је одржана данас у Београду у српском парламенту. Српски и руски посланици оценили су спољнотрговинске односе међу земљама и изразили уверење у потенцијал за њихов даљи развој.

Пошто је Србија једна од малобројних европских земаља која није увела санкције Русији реч је била и о сарадњи у области пољопривреде. То је од интереса за обе државе.

«Наши економски односи расту и ми поздрављамо њихов даљи развој. Русија је важан партнер за нас укључујући и област пољопривреде»- рекла је председник српског комитета за пољопривреду, туризам, регионални развој, економију и енергетику Снежана Петровић

Она је навела повећање српског извоза у Русију.

«Износ је 718 милиона евра, што је повећање за 10%. Увоз из Русије је 4 милијарде евра»- рекла је она.

Према њеним речима ниво сарадње може се повећати због учешћа српске стране.

Са руске стране заменик председника комитета за економску политику, индустрију, иновативни развој и предузетништво Валериј Гартунг саопштио је да је за Србију у Русији интересна сфера машине (од локомотиве до пољопривредних машина), а Русију занима увоз српске хране, лекова, одеће.

С обе стране посланици су се сложили о перспективи развитка у туристичкој сфери. На Србију сада обраћају пажњу крупне руске туристичке агенције. У том погледу велику улогу игра и безвизни режим између Србије и Русије. Без обзира на то што Србија нема море, она може представити и друге пројекте: планински туризам, павославна ходочашћа, историјске туре. Снежана Петровић и Михаил Дегтјарев, представник руског комитета за физичку културу, спорт, туризам и омладину, говорили су о потреби повећања броја авио летова између Русије и Србије. Русија и Србија успешно сарађују и унапређују сарадњу у области културе. Томе, наравно, доприноси историјска блискост два словенска народа, заједничка православна вера, вековно узајамно разумевање.

Поред безбројних поставки, концерата, филмова и сличних културних дешавања, у Србији се са невероватним одушевљењем прихватила акција Бесмртни пук. И Русија (као некада у нашој старој историји, обележавају парлаентарци обе наше земље) помаже у обнови православних споменика. Пре свега — цркве и манастирена Косову и Метохији, страдалим у албанском погрому марта 2004 године. Русија, такође, финансијски и директно, технички учествује у постављању мозаика у Храму Светог Саве, великој светињи Београда.

Тешкоће постоје у сфери енергетске сарадње, пошто се оне непосредно не тичу руско-српских односа. Због позиције Бугарске био је заустављен пројекат Јужног тока, који би могао играти велику улогу у снабдевању гасом целог балканског региона. Павел Заваљни, председник руског комитета за енергетику, приметио је још једну опасност за Србију као увозника руског гаса, могуће непродужење договора између Украјине и Русије 2019 године. Како је постало извесно у комисији, Вјачеслав Володин и Милован Дрецун, договорили су се о одржавању руско-српског пословног форума, где предузетници и интересенти за развитак тог вида сарадње, могу да разговарају о томе.

Оксана Сазонова, специално за News Front

Тагови: ; ;