Министар спољних послова Катара Мухамед бин Абдул Рахман је рекао да је Доха спремна на посредничке напоре након што су највеће силе арапског света пресекле везе с том земљом. Катар не планира «осветничке мере», а владар те земље је одложио планирани говор како би Кувајту дао шансу да ублажи регионалне тензије.

Катар жели да кувајтском шеику Сабаху ел Ахмад ел Џабер ел Сабаху да могућност да «комуницира са странама у кризи и покуша да спречи њено ширење», рекао је шеик Мухамед бин Абдулрахман ел Тани телевизији Ал Џазира са седиштем у Катару, преноси Ројтерс.

Катарски емир, шеик Тамим бин Хамад ел Тани, разговарао је протекле ноћи телефоном са колегом у Кувајту, који је одржао дипломатске везе са Катаром, и одлучио да одложи говор катарском народу, а Доха је, такође, одлучила да се силама арапског света не свети за мере под којима се нашла.

Кувајтски емир имао је важну улогу у ранијем спору у Персијском заливу, до којег је дошло 2014, и катарски шеик Тамим «посматра га као родитеља и поштује његову жељу да одложи било какав говор или корак док се не разјасни слика о кризи», рекао је шеф катарске дипломатије, преноси Ал Џазира.

Шеик Мухамед је тој телевизији рекао да мере предузете против Катара «имају утицај без преседана» на катарске грађане и породичне односе у арапском региону Персијског залива, али је напоменуо да Доха неће предузимати контрамере.

«Катар верује да таква разилажења међу сестринским земљама морају бити решена путем дијалога», поручио је он.

Иначе, мање од 24 сата од одлуке Саудијске Арабије, Бахреина, Уједињених Арапских Емирата, Јемена, Египта и Малдива да прекину дипломатске односе с Катаром и да га изолују економски, финансијски и саобраћајно, Мухамед бин Абдул Рахман је позвао те земље на «отворен и искрен дијалог» о решавању кризе.

Те земље су у понедељак саопштиле да ће повући своје дипломате из Катара и протерати катарске дипломате са своје територије, због подршке те земље исламичким групама и односа с Ираном.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;