Кремљ види многе непријатељске акције страних земаља према Русији и покушаје да се оне мешају у унутрашње ствари Русије, и предузима се потребне мере, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Примећујемо много непријатељских појава. Оне се могу видети голим оком. Није само у питању Вашингтон, или непријатељске изјаве, па чак ни чињенице да не скривају своје непријатељске намере према нама“, рекао је Песков новинарима.

Он је истакао да је „у питању политика коју води НАТО и велики број других земаља које апсолутно не избегавају разне методе како би се мешале у унутрашње послове“. „Ово није нови тренд, он нам је веома познат, предузимају се неопходне мера за борбу против њих“, додао је он одговарајући на питање да ли је смањена или повећана претња од спољног мешања у послове Русије током администрације америчког председника Доналда Трампа.

Кремљ жали због реторике америчког потпредседника Мајка Пенса који је Русију назвао безбедносном претњом, али се води ставом америчког председника Доналда Трампа, изјавио је портпарол Кремља.

Пенс је током свог обраћања на Атлантском савету 2017. назвао Русију и Иран, заједно са претњом глобалног тероризма, као разлог за примарну и најрелевантнију безбедносну претњу НАТО-а.

„Надамо се да ће став САД бити јаснији, али наравно, став председника Трампа је од кључног значаја и то је став којим се руководи Москва. Неспорно жалимо због таквих фраза о нашој земљи“, одговорио је Песков на питање да ли се Москва руководи Трамповим или Пенсовим изјавама.

О мешању у америчке изборе

Кремљ је одлучно одбацио могућност да се руска обавештајна агенција ГРУ мешала у председничке изборе у САД и предузимала друге покушаје да се меша у изборни систем те земље, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Новинари су питали да ли је Песков видео саопштење о извештају НСА у коме се наводи да је ГРУ наводно „извела сајбер-напад на добављача софтвера за гласање и на други начин покушала да се меша у изборни систем“ и какав ће бити реакција Кремља.

„Традиционална (реакција). Осим ове изјаве, која апсолутно није тачна, нисмо видели друге информације, нисмо видели ниједан аргумент у прилог аутентичности ових информација и стога одлучно одбацујемо могућност да се то десило“, рекао је Песков.

Он је додао да Кремљ није упознат са овим извештајем.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ; ; ; ;