Председник српског комитета за Косово и Метохију говорио је данас, на међупарламентарној комисији Русије и Србије у Београду о основним претњама за регион које долазе из самог региона.

Косовски проблем је добро познат и Србима и Русима. Главна претња — пројекат «Велике Албаније» остварује се на два начина: независност Косова и федерализација Македоније чиме се фактички ствара још једна албанска држава.

Говорећи о промоцији интереса Србије на међународном нивоу по питању Косова Дрецун је поменуо важну улогу Заједнице српских општина која ће бити призната од стране међународне заједнице и Приштине. Али овај процес саботира Приштина.

«Ово није дијалог две државе него дијалог Београда и привремених институција на Косову које сматрају себе државом»- рекао је Дрецун.

Смисао преговора је брига о српском народу.

«Бриселски споразум одвија се под покровитељством ЕУ и САД. Нама је потребна помоћ држава које подржавају територијални интегритет Србије а првенствено руска»- рекао је он.

Према речима Дрецуна у скоријој будућности нама предстоје борбе за два основна момента. То су: стварање Заједнице српских општина и спречавање уласка тзв. «Косова» у УНЕСКО што је планирано за јесен ове године. Још један важан задатак је не дозволити улазак Косова у УН.

Такође, Дрецун је поменуо и недавно постављено питање о укидању мисије УНМИК-а на Космету, што значи и укидање резолуције 1244 која одређује послератни статус Космета. Он је истакао и значај улоге Русије која је у УН-у иступила против укидање ове мисије.

 

 

 

Тагови: ;