Заменик генералног директора «Гаспрома» Александар Медведев је рекао да чак ни реализација пројеката «Северни ток» и «Турски ток» неће помоћи да се затвори јаз између понуде и тражње у Европи.

«Сада имамо више од четири милијарде кубних метара гаса који продајемо по принципу ‘take or pay’ уговора (плаћа се уговорена а не потрошена количина), а ако погледамо перспективе тражње, чак и са ‘Северним током 2’ и две линије ‘Турског тока’, јаз између понуде и тражње неће бити затворен», рекао је Медведев.


Како преноси руска агенција Тас, он је на новинарско питање о томе да је Бугарска затражила повећање испорука руског гаса одговорио да «Гаспром» такав захтев није примио.

«У конкретном случају, ја сам учествовао у преговорима са Бугарском. Није било никаквог захтева за испоруком 15 милијарди кубних метара гаса», рекао је Медведев.

«Гаспром» рачуна и да ће ове године окончати антимонополску истрагу Европске комисије.

«Не признајемо нашу кривицу. Једноставно нисмо криви, али смо почели дијалог са Европском комисијом како бисмо дозволили развој европског тржишта», закључио је Медведев.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ; ;