Потпредседник САД Мајк Пенс сврстао је Русију, Иран и тероризам међу главне претње у свету, против којег су САД спремне да помогну својим савезницима у НАТО-у.

„Од покушаја Русије да на силу прекроји међународне границе, до покушаја Ирана да дестабилизује Блиски исток, до глобалне претње тероризма који може да изведе напад било када било где, чини се да је свет данас опаснији него након пада комунизма пре четврт века“, изјавио је Пенс на Атлантском савету.

Он је такође нагласио да су Сједињене Америчке Државе у потпуности спремне да изврше своје обавезе као савезника у оквиру НАТО-а и да се „придржавају принципа да је напад на једну чланицу НАТО-а напад на све нас“.

„Са појавом непријатеља, нових и старих, наша Алијанса мора да настави да се развија да би могла да се супротстави претњама данашњице и сутрашњице, а нарочито против опасности од тероризма“, рекао је потпредседник САД.

Повећана пажња овој теми изазвана је чињеницом да је Трамп више пута критиковао савезнике НАТО-а који, по његовом мишљењу, не издвајају довољно средстава за јачање одбране, превише се ослањајући на САД.

ВОСТОК

Тагови: ; ; ; ;