Портпарол руског председништва Дмитриј Песков изјавио је да су оптужбе да су руске обавештајне службе тражиле да хакују америчку гласачку опрему, као део ширег напора чији је циљ мешање у председничке изборе САД, погрешне и неосноване.

Дмитриј Песков је рекао оптужбе на рачун Русије немају апсолутно ништа са реалношћу.

«Ми нисмо чули ни један аргумент који доказује истинитост тих информација. Због тога снажно демантујемо било какву могућност да је то могло да се догоди», рекао је Песков на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Америчко Министарство правде у понедељак је подигло оптужницу против савезног извођача радова да је слао поверљив материјал медијским организацијама, које су извори означили као Ројтерс и Интерсепт (The Intercept).

Портал Интерсепт објавио је, позивајући се на поверљиве извештаје америчке Националне безбедносне агенције (НСА), да је руска војна обавештајна служба наводно извела сајбер-напад на најмање једог добављача софтвера за гласање и покушала да хакује више од 100 мејлова изборних званичника, само неколико дана пре председничких избора, пише Тас.

Како портал наводи, документ је добио анонимно, а датиран на 5. мај, у којем се детаљно описује покушај хаковања.

 

РТС/Танјуг

Тагови: ; ; ; ;