Представник комитета Државне Думе за одбрану Виктор Заварзин, говорећи у српској Скупштини на тему Косова и Метохије, подсетио је на НАТОвско бомбардовање 1999. и преговоре са САД.

«Говорио сам да ће удари да буду по цивилним објектима», — рекао је руски парламентарац, после чека се сетио да је после почетка агресије видео: бомбардован путнички воз и бомбардоване фабрике. А после тога и аеродром Слатина у Приштини, и најважније, како Срби дочекали руске војнике. Русија, која у том моменту није била много јака, урадила је све што је могла.

«Одговорно тврдим — то је била агресија. Доћи ће време и НАТО ће за њу да одговара. Поготово, што није било одобрења ОУН, нарушено је међународно право. Отуда касније — револуциције у боји и тако даље», — изјавио је Заверин.

«Никада нисмо подржали независност Косова. Знам Тачија и знам шта је он радио. КФОР је заузео једнострану проалбанску позицију. Трговина оружјем, наркотицима — свега је тога било, зашто је НАТО затворио очи?», — рекао је он.

Говорећи о потенцијалној европској интеграцији Србије, Заварин је саветовао «бити веома опрезним» у односима са ЕУ и НАТО.

«Косово» ћемо бранити, али чекамо ваше одобрење. Ми на свим пољима не одобравамо независно Косово. Резолуција 1244 — постоји», рекао је Заварин, опрезно коментаришући разне покушаје Београда да реши питање Косова.

«Сами се мобилишите, а ми ћемо вас подржати», — рекао је депутат Државне Думе.

Такође, је рекао, сећајући се деведесетих година, да Срби треба да се поносе својим војницима тог времена.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;