Четврт века је прошло од ратног злочина над 14 припадника ЈНА из никшићко-шавничке групе који су починили припадници војне полиције Хрватске у Војно-истражном центру «Лора» код Сплита и хрватских оружаних формација у Дувну и Херцеговини у априлу и мају 1992. године, а да они који су окрвавили руке никада нису одговарали.

Фото В. Кадић

Пре годину дана Удружење бораца ратова од 1990.године Црне Горе доставило је Миливоју Катнићу, главном специјалном државном тужиоцу, позамашну документацију о злочинима над њиховим саборцима, црногорским држављанима, у Хрватској и Босни и Херцеговини. Никакав одговор о евентуалном почетку истраге Удружење није добило, док, с друге стране, СДТ истражује шест случајева ратних злочина у Црној Гори, међу којима су и предмети који су правоснажно окончани (Буковица, Морињ, депортације, Калуђерски лаз).

Обратили смо се Катнићу са захтевом за информацију о резултатима сарадње Врховног државног тужилаштва Црне Горе и Државног одветништва Хрватске на процесуирању тог ратног злочина, означеног као «Лора 3». Детаљно смо га упознали са дешавањима у том истражном центру, приложили документа о околностима убистава 24 војника ЈНА од стране хрватских паравојних формација у Чепикућама, Ивањици, Осојнику и Грабу 1. октобра 1991, као и о заробљавању и страдању шесторице припадника ЈНА из барске групе на подручју Неума у априлу 1992. године — каже Николић.

Наш саговорник подсећа да су пре 11 година ВДТ Црне Горе Весна Меденица и главни државни тужилац Хрватске Младен Бајић у Будви потписали споразум о сарадњи и гоњењу починилаца кривичних дела ратних злочина.

— Подручје примене је ограничено искључиво на ратне злочине који су почињени на подручју Хрватске, односно према њеним држављанима, а чији починиоци имају пребивалиште или држављанство Црне Горе. Тим једностраним споразумом, који је продукт политичког договора Стјепана Месића и Мила Ђукановића да се кривица за ратна дешавања деведесетих пребаци на ЈНА и Србију, нечињењем ВДТ Црне Горе, дискриминишу се црногорске жртве ратних злочина хрватских оружаних снага, попут припадника никшићко-шавничке групе — каже Николић.

Борци траже одговор на питање од председника ВДТ Ивице Станковића и СДТ Миливоја Катнића шта је са ратним злочином у случају «Лора 3» и тврдњом Жупанијског државног одветништва у Сплиту од 17. децембра 2011. да је затражено криминалистичко истраживање због сумњи на смртно страдање групе заробљеника припадника тзв. никшићко-шавничке групе, који су доведени у војни затвор у Лори, где су били злостављани.

ИЗМЕНИТИ СПОРАЗУМ
— Поражавајућа је чињеница да од многих ратних злочина које су деведесетих починили припадници паравојних оружаних формација Хрватске над припадницима ЈНА и цивилима из Црне Горе није покренута истрага ни у једном случају. Од Катнића, као правника и војника који је до краја 1992. радио у штабу Територијалне одбране Црне Горе — Титоград, и који је до средине марта 2005. био судија у Војном суду у Подгорици, очекујемо конкретна чињења у виду иницирања измене хрватско-црногорског споразума о гоњењу ратних злочинаца који препознаје само хрватске жртве и црногорске ратне злочине, али не и обратно — каже Радан Николић.

 

Аутор: В.КАДИЋ
Извор: «Новости«

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;