Екипа америчке телевизије ухваћена на делу док у најмању руку пажљиво намешта сцену на коју је наишла, а у најгорем случају ангажује лажне демонстранте.

Екипа Си-Ен-Ена предвођена новинарком Ребеком Андерсон снимила је у Лондону прилог о муслиманским протестима против терористичког напада у овом граду тако што је пажљиво распоредила неколицину грађана са транспарентима пре почетка снимања.

Припреме америчке телевизије снимао је из прикрајка један корисник Твитера и на свом налогу објавио како “Си-Ен-Ен производи лажне вести”.

На двоминутном “клипу” се види како неколико демонстраната уредно стаје у врсту, на сред улице у којој је заустављен положај, и показује своје транспаренте камерама. Цела сцена изгледа као да је у току снимање филма, почев од велике телевизијске екипе, па све до контролисаних услова под којима се одвија.

На самом почетку је видљиво како учесници протеста, долазе са стране и чекају да буду распоређени, док су два бела полицајца замењена чуварима реда из мањинских заједница.

На основу снимка није јасно да ли је протест потпуно фабрикован довођењем статиста или су прави демонстранти једноставно премештени на бољу позицију.

Треба подсетити на сличну ситуацију из избегличког кампа Трнопоље, ког је током рата у Босни 1992. снимала британска телевизија Ај-Ти-Ен.

Извор: Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ;