Сједињене Америчке Државе су знале да су Катар и Саудијска Арабија обезбеђивале финансијску и логистичку подршку терористима «Исламске државе» (забрањена у Руској Федерацији), пише у једном од писама бившег америчког државног секретара Хилари Клинтон, објављено је на сајту Викиликса.

У писму, под називом «Извори, укључујући и западне обавештајне службе, службе САД и изворе у региону», које је Клинтон слала саветнику председника Џону Подести у августу 2014. године, она је писала да «наоружане групе које раде са америчким саветницима (курдске наоружане групе ) Пешмарга могу да нападну «ИД» координисано, са подршком из ваздуха».

Клинтон је такође предлагала да се преиспита могућност доставе опреме «Слободној сиријској армији» (ФСА) и другин групама умерене опозиције, што би им омогућило «да се изборе са ослабљеном «ИД» и да интензивира операције против Сирије режима».

Бивши државни секретар је написала да је «упркос чињеници да ова војна/паравојна операција напредује, морамо да искористимо наша дипломатска и обавештајна средста како би се извршио притисак на Владу Катара и Саудијске Арабије, која финансијски и логистички подржава «ИД» и друге радикалне сунитске групе у региону».

У понедељак су Египат, Саудијска Арабија, Бахреин и Уједињени Арапски Емират објавили о прекиду дипломатских односа са Катаром, оптужујући Доху да подржава терористичке организације и дестабилизује ситуацију на Блиском истоку. Након тога, сличан корак предузео је и источни део либијских власти у Јемену, као и Малдиви и Маурицијус.

Тагови: ; ; ;