Амерички конгресмен Ал Грин је, у говору пред Представничким домом америчког Конгреса, позвао на импичмент Доналда Трампа.

«Господине председниче Пармалента, позивам на гласање о импичменту Председника САД због опструкције правде», рекао је конгресмен, додајући да је Трамп опструисао правду тако што је отпустио шефа ФБИ Џејмса Комија, који је водио истрагу о повезаности Трамповог изборног штаба са Русима.

«Чињенице су једноставне и непорециве. Председник је отпустио директора ФБИ јер је истраживао везе председниковог изборног штаба са Русијом и руско мешање у председничке изборе, што је опструкција правде. Време је да амерички народ каже Конгресу какав је његов став по питању опозива», рекао је у саопштењу конгресмен, а преноси Hill.

Грин је позвао грађане да потпишу петицију за импичмент. На основу најновијих анкета, 48% бирача у САД мисли да би Трамп требало да буде опозван и по први пут је тај број прешао број оних који се противе импичменту, пише Спутњик.

У америчкој историји су само два Председника изложена импичмент у Конгресу, али је Сенат оба пута одбио тај захтев. Реч је о Ендрјуу Џонсону (1868 године) због оптужби за незаконито отпуштање Министра и Билу Клинтону због ометања правде у покушају да прикрије трагове прељубе. Председник Ричард Никсон је био приморан да поднесе оставку 1974 године суочен са претњом импичмента.

Импичмент (опозив) је формално гласање у Конгресу о неповерењу Председнику САД и, по Уставу САД, повлачи његову принудну оставку. Председник може бити опозван због издаје, подмићивања и других тешких кривичних дела.

Да би импичмент ступио на снагу, потребна је коначна одлука Сената донесена двотрећинском већином.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;