Познати београдски адвокат Горан Петронијевић говорио је у интервјуу нашој агенцији у уласку Црне Горе у НАТО.

 

«Црна Гора као Црна Гора није значајна НАТО-у, стратешки, осим у заокруживању простора. Јер неко ко има империјалне амбиције, какве има НАТО, односно САД морају имати читав простор, јер ако немају читав простор оне ће имати проблем.Земље, као што је ситуација сада са Русијом која има намеру да осујети такву врсту хегемонистичког понашања, довољно је да има присуство само на једној тачки, и обесмишљава читав концепт присуства НАТО-а на Балкану. НАТО још увек нема под контролом српске просторе и отуда иде та русофобија. Јер ако Русија има макар једну тачку на коју може да се ослони све шта су они урадили пада у воду. Русија жели своје присуство а они желе хегемонију»- рекао је Петронијевић.

 

Говорећи о државном удару у Црној Гори Петронијевић је рекао да је то сценарио.

«Исценирани државни удар је смејурија, са циљем да Ђукановић добије изборе. Они су спремили сценарио добијања избора а уједно и показати негативан утицај Русије»-рекао је он.

 

«НАТО сам Црној Гори не може ништа добро донети, може донети само сиромаштво јер ће за потребе дела војске коју ће слати у мисије НАТО-а морати да се задужују код ММФ-а. Црногорско приморје као такво не треба НАТО-у, али НАТО-у са својим намерама да спречи присуство Русије треба. Самом црногорском народу НАТО може да донесе само невоље али црногорском руководству треба НАТО јер од њих очекује заштиту. Не заштиту државе, граница, народа, суверенитета, него сопствену заштиту од кривичног гоњења због многобројних кривичних дела почевши од шверца дувана, наркотика итд у које су умешани»-рекао је он.

Петронијевић је рекао да је дестабилизација Балкана потребна англосаксонском фактору.

«Европској унији није потребна дестабилизација Балкана јер се т0 дешава у њеном дворишту, али англосаксонском фактору јесте. Данашња ЕУ није европска Европа него вашингтонска Европа»- рекао је Петронијевић.

На крају Петронијевић је прокоментарисао и претње Приштине упућене Београду.

«Албанци су врло дисциплиновани чланови НАТО-а, и они ништа не раде нити говоре без претходног сигнала са Запада. За Србију је једина шанса наоружање које је потписано са Русијом, у супротном биће распарчана»- рекао је он.

Тагови: ;