Отац жртве ваздушног напада на Алепо, трогодишњег дечака Дакниша Омрана, чије су фотографије током 2016 преплавиле свет, објаснио је за канал РТ Руптли  на који начин «Бели шлемови» сарадњом са медијима у Сирији профитирају.

«Што се тиче «Белих шлемова», они углавном све раде у дослуху  са новинарима, то је њихов професионални алат. Неки од њих заиста делују из хуманитарних разлога, док је већина  свој рад претворила у профит. Јер, за фотографије које се пласирају у јавност, они добијају добре паре. Посебно за фотографије, које показују емоције»,  рекао је отац малог Омрана.

Према његовим речима, када су фотографисали његовог сина, нису пожурили да му пруже прву помоћ «, већ су га прво поставили да седне на столицу и фотографисали, па тек онда превили ране».

«Зашто су узели ову фотографију? Просто, они су хтели да искористе мог сина за своје потребе: да покажу да је дечак био мета напада и да његове ране прикажу као застрашујуће», објаснио је дечаков отац.

«Користили су слике мог сина без мог пристанка, чак ме нису ни обавестили о томе», рекао је човек.

Он је истакао да нико, након сликања није потражио Омрана, да би се интересовао за његово здравствено стање. Очигледно да је Омранова «улога» у том тренутку  била завршена.

Међутим, за сваки случај,  да би заштитио сина од медијске експлоатације, Омранов отац је дечаку променио и име и изглед.

«Довео сам га овамо, да нико други не би могао да користити мог сина за своје циљеве. Обријао сам му главу, чак сам му променио и име, нисам га пуштао напоље», рекао је дечаков отац.

«Дошли смо овде, населили се на  новом месту, и све је било добро, мирно. А онда опет, медији су се одједном сетили њега, почели да говори о њему, о човеку који је усликао ту слику. Све то је звучало као да су они власници Омрана. Али, он је мој син » додао је он.

Подсетимо, дечаков отац  је рекао да је дете током бомбардовања задобило лакше повреде, али да су милитанти преувеличали његове повреде, да би оптужили сиријску војску, као  и Русију која подржава Владу у Дамаску.

 

Тагови: ; ;