Вести о Марку Перковићу Томпсону одавно су прешле границе Хрватске и региона, а водеће светске дипломате траже да се одложи његов концерт у Босни и Херцеговини како његов наступ и песме, увредљиве за Србе и муслимане, не би довели до додатних разилажења у ионако подељеној земљи, пише агенција «Ројтерс».

Британска агенција подсећа да је Томпсон, чији концерти се отказују широм Европе, позван у Босну како би одржао концерт у част хрватских челника бивше Херцег Босне у Хагу, истих оних којима се суди пред судом за ратне злочине у БиХ између 1992. и 1995. године.

Концерт под насловом «Велики скуп подршке хрватским челницима у Хагу, те свим неправедно оптуженим и осуђеним хрватским ветеранима ХВО-а» требало би да се одржи сутра у западном делу Мостара.

У граду који је након распада Југославије подељен на источни и западни део, између Хрвата католика и муслимана Бошњака, који су се у рату борили једни против других, овај концерт сматра се догађајем високог ризика, наводи Ројтерс.

Томпсонове песме величају ратну парадржаву босанских Хрвата, Херцег-Босну, и позивају на убиства четника што је, објашњава Ројтерс, погрдни назив за Србе који се користио током рата.

Неколико бошњачких странака такође је позвало на забрану концерта. Најавили су и протест у центру Мостара, али градоначелник Љубо Бешлић из владајућег ХДЗ-а рекао је да то неће дозволити, преноси портал Индекс.

Дипломатe којe су се окупилe у Сарајеву сматрају да лидери босанских Хрвата који спонзоришу Томпсонов концерт у Мостару, на овај начин омаловажавају европске вредности и жељу БиХ да се придружи европској заједници земаља. Међу земљама које надгледају спровођење мира у БиХ су Сједињене Америчке Државе, Русија, Немачка, Француска, Британија, подсећа Ројтерс.

Тагови: ; ; ;