Отварање Прве руске међународне школе «Валентина Терешкова» у Београду покренуло је низ процеса и пројеката културно-образовне сарадњу Србије и Русије.

 

Посебну пажњи привлачи и информација да је Русија обезбедила велики број стипендија за будуће студенте из Србије. Матуранткиња средње школе Артимедиа је захваљујући блиској сарадњи Артимедије и новоотворене руске школе, а под покровитељством Руског Дома, односно Росотрудичества, остварила свој сан, добивши стипендију за студирање у Русији и то на најпризнатијем кинематографском универзитету — ВГИК!

 

«Још на самом почетку мог школовања у Артимедији, схатила сам да је филм оно чиме засигурно желим да се бавим. На драмском смеру сам, кроз разне пројекте и задужења, а и само градиво, себе пронашла у филмској режији која је веома брзо постала моја опсесија. Већ сам знала да то желим да студирам и бацила сам се у потрагу за најбољим светским школама. Наравно, морала сам да поставим неке критеријуме и да сама са собом одлучим шта ја хоћу од свега тога. Оно што ја тражим као студент од факултета је истинско знање, учење о правом филму, његово изучавање из различитих углова, техничке могућности и проходност у будућности, свеобухватност, да ја као будући редитељ будем комплетна личност јер је то оно што чини успешног редитеља» — открива матуранткиња средње школе Артимедиа и будући студент ВГИК, Јелена Чкоњевић и додаје:
«Нешто што је пре само неколико месеци деловало само као сан, почело је да се остварује када сам сазнала за конкурс за стипедије. Кроз овај конкурс нисам наишла ни на какво условљавање, промене држављанства, лажна представљања и слично, што многе државе које дају стипендију траже. Редовно сам одлазила на консултације које су се одржавале у Руском дому и имала сам велике среће да Артимедиа, школа коју завршавам, сарађује са многим иностраним универзитетима и да се при њеним просторијама отвара и прва руска основна школа у Србији. Такву прилику нисам хтела да пропустим!»

Средња школа Артимедиа, као угледна образовна установа сваке године шири лепезу могућности за своје ученике, па је сарадњу са руском школом у Београду на овај начин резултовало и стипендирањем ученика ове школе на руским умеетничким универзитетима.

 


У годинама пред нама, сасвим логично, бољу позицију за добијање стипендија, имаће ученици ученици руске школе Валентина Терешкова која наставу реализује у Београду, иако је фактички део образовног система Руске Федерације.

 


Менаџер школе, Бошко Козарски, након састанака на Московском државном лингвистичком универзитету и Росотрудичеству у Москви открива:

 

» Овај пројекат Росотрудичества је од великог значаја за прву руску међународну основну школу у Београду, јер будућим ученицима наше школе, али и средње школе Артимедиа можемо отворити врата најпрестижнијих руских универзитета. Јачањем сарадње на пољу образовања, дугорочно развијамо блиске везе Србије и Русије. С обзиром на потписани споразум нашег образовног центра и Росотрудичества, као и реализацијом традиционалног програма «Школа Русије», али и бројних других институција, можемо да се похвалимо да ће наши ученици бити у предности у процесу доделе стипендија.»

Саша Боројевић оснивач средње сколе Артимедији и руске школе «Валентина Терескова» закључује:

«Уколико, на пример, упишете своје дете у први разред руске школе у Београду, врло вероватно сте га усмерили ка МГУ, Ломоносову или неком од других престижних руских универитета, док вас уметничка школа Артимедија усмерава ка ВГИК или МХАТ, јер је Русија спремна да омогући бесплатне студије за децу из Србије.»

Тагови: ; ; ;