Амбасаде САД, Француске, Њемачке, Италије и Велике Британије у Приштини саопштиле су да су последњих дана примиле низ забрињавајућих извјештаја о покушајима да се пријетњама и застрашивањем утиче на резултате избора на Косову*, тј. да постоје покушаји застрашивања и приморавања чланова заједнице косовских Срба да гласају на одређен начин, пише „Танјуг“, а преноси ИН4С.

„Такве акције су потпуно неприхватљиве,“ наводи се у саопштењу у којем се тзв. косовске власти и полиција позивају на потпуну истрагу.

Шефови Канцеларије ЕУ/СПЕУ, Мисије Еулекса и мисија ЕУ на Космету такође су објавили заједничку изјаву у којој изражавају забринутост поводом пријављених случајева застрашивања и притиска, попут, како наводе, случајева који су забиљежени протеклих дана на сјеверу и у другим мјестима јужне српске покрајине.

„За нас, право Косова* да бира своје лидере, без страха и мијешања, представља свето начело. Све мање од тога није демократија коју људи на Косову* очекују и заслужују,“ пише у саопштењу објављеном на сајту Канцеларије ЕУ на Косову*.

Највећи фаворити на тзв. косовским изборима су ратни злочинац Рамуш Харадинај и оснивач радикалног опозиционог покрета „Самопредјељење“ Албин Курти. Курти је обећао да ће у случају његове изборне побједе прекинути дијалог са Србијом и водити је искључиво са остатком српског становништва на Космету, док је Харадинај пријетио да ако постане премијер Србија више неће постојати на Космету.

Тагови: ; ;