Уз плотуне 12 топова је са Калемегданске тврђаве маја 1837 обележен долазак у тадашњу кнежевину Србију првог дипломатског представника Уједињеног Краљевства. Пуковник Џорџ Лојд Хоџис, по уобичајеном протоколу, је предао акредитиве кнезу Милошу Обреновићу. Овај догађај се узима за почетак званичних дипломатских односа две земље и у овој години обележава се 180 година билатералне сарадње.

Као симбол пријатељства, савезништва и сарадње, „Пошта Србије” је издала пригодну марку и коверат са портретима кнеза Милоша Обреновића и сер Лојда Џорџа Хоџиса. Званичном пуштању у оптицај марке номинале 75 динара, тиража 25 000 примерака, присуствовао је амбасадор Велике Британије Денис Киф.

«Ова марка је симбол сарадње две земље и знак сећања на многе људе који су својим радом допринели размени искустава, знању и продубљивању односа Србије и Велике Британије претходних 180 година», рекао је амбасадор Киф, подсећајући на многе значајне Србе који су службовали, школовали се и радили на острву, као и на Британце чији траг српски народ никада неће заборавити.

Од Доситеја Обрадовића, који је био лондонски ђак, др Павла Поповића, професора Београдског универзитета, Слободана Јовановића, Борислава Пекића, Френсиса Макензија, који је је 1879 парцелу на Врачару завештао Српској православној цркви за Храм Светог Саве, посвећеним неговатељицама лејди Паџет, Аделине Паулине Ирби, па све до личности из прошлог и овог века – редитеља Џона Тимотија Бајфорда и фудбалера Немање Видића.

За мотив на марки су изабрани портрети кнеза Милоша Обреновића и сер Лојда Џорџа Хоџиса. На вињети је „Србија данас”, чланак из Јужнословенског журнала и глава листа Илустроване лондонске новине, 1876. године. На коверти је приказан „Britannia Pacificatrix”, мурал Зигизмунда Гецеа, спомен-плоче Доситеја Обрадовића и Милоша Црњанског у Лондону.

Графичко решење издања је урадио Јакша Влаховић, креатор марака из „Поште Србије”, а стручна сарадња је стигла од Душана Михајиловића из британске амбасаде у Београду.

Ката

 

 

 

 

 

Извор Политика

Тагови: ; ; ; ;