Онај ко се убудуће у Црној Гори буде јавно ругао НАТО, УН, Међународном Црвеном крсту или другим међународним организацијама чији је Црна Гора члан, могао би бити кажњен новчаном казном од 3000 до 10 000 евра, пишу подгоричке Вијести.

Систем кажњавања је регулисан чланом 200 Кривичног законика о повреди угледа стране државе или међународне организације. Тако да казни не подлежу они који изложе НАТО јавној порузи ако је она изнета у оквиру озбиљне критике у научном, књижевном или уметничком делу, током извршавања службене дужности, новинарског позива, политичке делатности, у одбрани неког права или заштите оправданих интереса.

Такође по Кривичном закону није кажњиво ако се из начина изражавања или из других околности види да то није учињено у намери омаловажавања или ако се докаже истинитост тврђења или је било основаног разлога да се поверује у истинитост онога што је изнесени или пренето.

Организација Акција за људска права је још 2010 године тражила укидање ових одредби, јер је апсурдно да се забрањује излагање порузи само оних организација чији је Црна Гора члан и да се штити само углед страних држава са којима Црна Гора има дипломатске односе. Јер би то значило да је дозвољено ругање државама са којима Црна Гора нема дипломатске односе или организацијама чији Црна Гора није члан.

Челница ове организације Теа Горјанц Прелевић је рекла да су ови чланови Кривичног законика супротни схватању слободе изражавања у демократским друштвима.

«Европски суд за људска права штити и увредљив говор, ругање и сатиру, иронију, сарказам и све сличне форме изражавања за потребе расправе питања од јавног интереса, и то чак и у намери омаловажавања, поготово када се говори о држави, организацији, и другим симболима без осећања, који уз то имају и доминантан положај над појединцем који им се руга», каже она и додаје да је посебно апсурдно што чланице НАТО као што су САД и Немачка то дело не кажњавају.

Лидер Отпора безнађу Марко Милачић је у два Навратри спалио заставу НАТО у децембру 2015 године. Он каже да је паљење НАТО заставе, као чин симболичке политичке побуне појединца или групе, део основних људских слобода, конкретно слободе изражавања.

«Режим ће убрзо бити на тесту овим поводом, па ћемо видети како ће реаговати када слободан човек симболички запали заставу НАТО савеза. Нека се само дрзну да помисле на кажњавање и тиме ударе на елементарне људске слободе. Ђукановић и екипа нека раде шта год желе са својим НАТО заставама, нека се и покривају њима током спавања, а ми ћемо се односити према њима онако како таква и сличне организације заслужују», рекао је Милачић за Вијести, а преноси Б92.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;