Русија жели да гради позитивне односе и са Истоком и са Западом, а Балкан и Европу не треба претварати у бојно поље већ у поље за сарадњу, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

«То је кључна ствар. Боље би им било да оставе Русију на миру, да не муте воду и не ометају позитиван развој наше сарадње јер она иде у корист наших народа. Она није усмерена ни против кога. Треба размишљати позитивно јер без тога нема нормалне будућности, мира и просперитета» — истакао је Чепурин.

На све учесталије тврдње са Запада да је руски утицај на Балкану штетан, па и субверзиван, јер Москва наводно покушава да осујети евроинтеграције региона, Чепурин каже да је реч о «апсолутној бесмислици».

«Ја сам лично више пута говорио да Русија не поставља питање евроинтеграција. Наш однос је потпуно неутралан. Овде све зависи од тога како једна земља оцењује пре свега свој економски интерес», рекао је Чепурин за «Спутњик».

Он је нагласио да се Русија залаже за конструктивне и ефикасне односе са другим земљама у Европи, на Балкану и у свету.

«Ако пажљивије погледате, то се потпуно јасно види. Ми никада нисмо било за склапање пријатељства с неким против неког другог, да бисмо водили дијалог на нечију штету. И зато нам се не свиђа кад позивају на заједничко деловање против Русије. То је погубно за будућност, погубно за све — сматра Чепурин.

Он је упозорио да се улога Русије данас демонизује, да се приказује уз мноштво измишљотина, по правилу негативних.

«Иде се дотле да Русија и председник Русије Владимир Путин одлучују о изборима у западним земљама. То, наравно, оставља утисак, можда чак и ласка мени као Русу, али свакако није тако — навео је руски амбасадор.

Према његовом мишљењу, разлог зашто се то ради је у томе што је свет нестабилан, а «неко би желео да оправда мешање ових или оних земаља, како би постојао разлог да се праве коалиције против Русије, да се увлаче земље у структуре као што је НАТО».

Чепурин је оценио да се и на примеру Црне Горе може говорити о још једном покушају да се склапају пријатељства како би се радило против Русије.

» НАТО је формиран против СССР-а, затим су га преусмерили да буде против Русије, целу Русију су окружили војним базама, увукли су Црну Гору. Притом, нејасно је како је Русија угрожавала безбедност Црне Горе. Црногорци су нам вековима били један од најближих народа. Зашто нису одржали референдум? Покушавају да промене генетски код народа како би био антируски. Зашто макар нису питали људе?, пита Чепурин.

«Наставиће се ти покушаји да се демонизују Русија и Путин и прикажу као непријатељи. Упињаће се и рукама и ногама, али, према мом мишљењу, тешко да ће у томе успети» — истакао је руски дипломата.

Извор Срна/Спутник

Тагови: