Русија располаже информацијама о покушајима терористичке организације ДАЕШ да инвестира у пројекте у Европи путем блискоисточних банака и проследила је своја сазнања надлежним институцијама у САД, саопштио је заменик директора Одељења за нове изазове и опасности при Министарству спољних послова Русије Дмитриј Феоктистов.

„Као потврду наших навода, послали смо конкретна имена блискоисточних банака које су умешане у пословање са две западноевропске земље код којих улажу новац“, рекао је Феоктистов новинарима након сусрета са делегацијом САД у оквиру групе за израду финансијских мера борбе против прања новца. Ова група се бави супротстављањем прању новца стеченог криминалним путем, као и спречавањем финансирања тероризма.

Дипломата није детаљније говорио о којим се европским државама ради, али је ипак подвукао да су „Американци почели да обрађују информације и да су изразили захвалност“.

Према речима Феоктистова, већ је раније било информација о покушајима ДАЕШ-а да инвестира у непокретности у Њујорку и Турској.

Феоктистов је истакао да је операција против терориста у Сирији и Ираку, односно конкретно уништавање и неутралисање енергетске инфраструктуре довело до значајних губитака које је та терористичка организација имала од продаје нафте и гаса: за последње две године месечни приходи су опали са 50 милиона на 12 до 20 милиона.

Од почетка акције руске авијације у Сирији, објашњава Феоктистов, било је уништено 206 објеката за производњу нафте и гаса, 4.000 цистерни за превоз горива, 176 објеката за прераду нафте.

Зато, према речима руског дипломате, терористи настављају да траже нове начине и изворе финансирања, практикујући већ познате криминалне радње попут киднаповања појединаца и тражења откупа, рекетирања становништва, продаје уметничких вредности и антиквитета „на црно“.

Такође, забележени су и покушаји ДАЕШ-а да преузме трговину наркотицима на северу Авганистана, где се иначе бележи груписање терориста. Осим тога, подаци са терена говоре да терористи чак контролишу и масовно кријумчарење и превоз избеглица у Европу.

Регистровани су и покушаји терориста да инвестирају у фармакологију, медицину, грађевинарство.

Феоктистов истиче да су у Ираку терористи преузели контролу над рудником фосфата и објеката за производњу фосфатне киселине, а у Сирији неколико фабрика за производњу цемента и низ других предузећа.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ; ; ;