Нове тензије у, ионако, ровитом Мостару. Подигла их је информација да ће, на вечерашњем концерту подршке хрватској шесторки хашких осуђеника, наступити и проусташки декларисани Томпсон. Концерт ће бити одржан, упркос међународним препорукама да се одустане.

Иако је концерт најављен наоко неупадљивим плакатима, а улице Мостара изгледају уобичајено, вечерашњи концерт тема је у подијељеном граду.
Није тешко препознати ко припада ком националном корпусу. Једни за, други против.

Иста слика и међу политичким странкама.
Оне са бошњачким предзнаком, тврде да је концерт нови „прст у живу рану“ Мостара.
Случајно или не, у Мостару је Председништво Хрватског народног сабора, званично распртављало о уставним променама, европском путу БиХ и јавном РТВ систему.
Из тог тела не крију да је њихов одбор покровитељ концерта, чији је организатор Студентско удружење „Хрватско срце наде“.

» Ја ово доживљавам као један у низу музичких догађаја, и ништа више. Сви који су му дали други тон…немам коментар», каже Драган Човић, председник Хрватског народног сабора.
» Ово може бити даља дестабилизација Мостара и целе Босне и Херцеговине», истиче Салем Марић из СДА.

Из студентског удружења данас нису имали времена за разговор пред камером. Телефоном, били су кратки – концерт је израз „домољубља“.
Из градског СДП категорични — концертом и усташким покличима докида се и оно мало стабилности у Мостару.

» Организатор концерта враћа нас уназад, ово је подршка пропалој фашистичкој политици», наводи Един Загорчић из СДП-а.
Из бошњачких удружења и политичких странака саопштили су да протеста, иако је био најављен, неће бити. У кантоналној полицији потврђују да ће спријечити било какве изгреде.

 

Хоће ли концерт високог ризика и подршке хашким осуђеницима бити под контролом, знаће се ујутро.
Сличан догађај најављује се и у Травнику, крајем месеца.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;