Начелник вишеградске општине Младен Ђуревић посетио је данас спомен-капелу српским ратницима у Вардишту код Вишеграда, где су у току завршни радови на обнови и ревитализацији.

Ђуревић се захвалио Влади Републике Србије на дозначеним средствима, `Електродистрибуцији`, `Романијапутевима` и свим људима који су учествовали у акцији уређења спомен-капеле. Најавио је да ће општина у наредном периоду обезбедити средства за прикључак за воду и за уређење пута до спомен-капеле.

Архимандрит Јован Гардовић рекао је да ће након реконструкције ово бити истинско сабиралиште бројних људи који поштују жртвовање српских младића током Првог светског рата на овом подручју. Спомен-капелу у Вардишту подигли су 1931. године брачни пар Јосип и Стана Матковић из Београда. У спомен-капели сахрањени су њихови синови Богољуб и Велизар заједно са другим српским борцима.

У Првом светском рату на подручју Вишеграда и околних села погинуо је велики број српских војника чије су кости разасуте по обали реке Дрине, на планини Панос, по селима око Вардишта, Добруна, Велетова и Мокре Горе. Преживели српски јунаци, у знак захвалности својим саборцима за њихову пожртвованост, сакупили су посмртне остатке својих 440 другова и сахранили их у спомен-костурници. На споменику се налази плоча са именима 78 војника чији су посметни остаци идентификовани.

 

 

РТРС

Тагови: ;