Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов сматра да је прошло време високог представника (ОХР) у БиХ, јер је, како каже, његова улога апсолутно невидљива и свела се само на то да пише извештаје.

Петар Иванцов наводи да политички представници и народ у БиХ треба између себе да решавају проблеме.

«Високи представник не утиче на било које процесе унутар земље и зато народи у БиХ, односно њихови политички представници, треба да решавају питања сами између себе, а не да то чини високи представник», рекао је Иванцов за Глас Српске.

Додао је да, нажалост, овакав став Русије нема подршку свих других у Савету за спровођење мира (ПИЦ).

Према његовим речима, став Европљана је да овај процес мора ићи корак по корак и они тај процес условљавају процесом приближавања БиХ Европској унији.

«Позитивна ствар јесте да се буџет високог представника смањује», наводи амбасадор Руске Федерације у БиХ.

На питање да ли има кршења Дејтонског мировног споразума у БиХ, рекао је да високи представник изјавом у Савету безбедности и у извештајима на седницама ПИЦ-а има праксу да говори да је крива само Република Српска.

«Наравно да нисмо сагласни са таквим ставом и о томе смо говорили више пута. Не видимо системско кршење Дејтонског споразума», истиче Иванцов.

Оцењује да Дејтонски споразум није систем који би задовољио све три стране у БиХ, али обезбеђује права сва три народа због чега је најважнија карика у његовом поштовању и доследној примени.

Осврћући се на недавни састанак председника Републике Српске Милорада Додика са руским председником Владимиром Путином у Санкт Петербургу, Иванцов је рекао да је то за руску страну нормална ствар, јер је Додик важан партнер са којим разговарају о политичким, трговинско-економским и другим питањима.

«Додик је одавно познат нашем председнику и водио је са њим важан и продуктиван разговор. Питања која су била на дневном реду односила су се на политичку ситуацију у БиХ и у региону, наше трговинско-економске односе и финансијску ситуацију у БиХ и Републици Српској», истакао је руски амбасадор у БиХ.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ; ; ; ;