Портпарол шпанске владе Ињиго Мендез де Виго саопштио је да ће влада блокирати било какав покушај даљег процеса независности у Каталонији, након што је лидер овог североисточног региона Карлес Пучдемон објавио да ће 1. октобра бити одржан референдум о отцепљењу, преноси «Ројтерс».

«На било какав потез који уследи након ове објаве влада ће сигурно уложити жалбу. Тај референдум неће бити одржан зато што је незаконит», рекао је Мендез де Виго новинарима.

Лидер Каталоније Карлес Пучдемон саопштио је да ће референдум о независности Каталоније бити одржан 1. октобра, упркос противљењу владе у Мадриду.

Пучдемон је, говорећи у Барселони, рекао да ће питање на референдуму гласити «Да ли желите да Каталонија буде независна држава у облику републике?», преноси АФП.

Каталонија је богати североисточни регион са 7,5 милиона становника, који обезбеђује петину бруто домаћег производа Шпаније.

Ројтерс наводи да каталонска влада треба да формално потпише ову објаву референдума и подсећа да је централна влада у Мадриду већ раније блокирала сецесионистичке напоре подношењем жалби шпанском Уставном суду.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ; ;