Грађански рат у Сирији практично је заустављен, изјавио је начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал-пуковник Сергеј Рудској.

„Ситуација се кардинално побољшала после потписивања меморандума о стварању зона деескалације на територији Сирије 4. маја 2017. године у Астани. Практично је заустављен грађански рат у Сирији. Поред тога, примена меморандума је омогућила да се покрене обнављање ратом разорених насеља која нису заузеле терористичке организације“, рекао је Рудској.

Он је навео да се становништво враћа у ослобођене градове и насеља, активно се обнављају домаћинства, објекти за енергетско снабдевање, саобраћајни чворови и путеви, пуне се водом системи за наводњавање пољопривредних имања.

Русија очекује да коалиција на челу са САД не дозволи нападе на Оружане снаге Сирије и да се конкретније посвети борби против терориста, рекао је Рудској.

„За сада видимо да дејства коалиције само сметају владиним снагама у покушајима да униште ДАЕШ. Очекујемо од партнера из коалиције да предузму мере како би спречили овакве случајеве и да се конкретније посвете борби против терористичким групацијама ДАЕШ-а на територији Сирије“, рекао је Рудској.

„Декларишући као циљ борбу против међународног тероризма, коалиција изводи нападе на сиријску војску, пушта терористе ДАЕШ-а из области које су под опсадом, јачајући терористичке групације у областима Палмире и Дејр ел Зора“, упозорио је Рудској.

Генерал је додао да се владине снаге у Сирији боре против опозиције и да је њихов главни циљ, уз подршку руске авијације, да униште ДАЕШ и Нусра фронт.

Према његовим речима, из предграђа Дамаска у Идлиб је прешло око 2.000 бораца и више од 5.000 чланова њихових породица, тамо раде деминери и обнавља се инфраструктура.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;