Док британска премијерка Тереза Меј поручује да ће се ослонити на подршку «пријатеља» из северноирске Демократске унионистичке странке како би оформила нову владу, лидерка те партије Арлин Фостер каже да ће «бити тешко» да Мејова остане на функцији и да је «прерано причати о плановима», али да ће преговарати са њом.

Арлин Фостер је навела да је разговарала са Терезом Меј.

«Премијерка је са мном јутрос разговарала и ући ћемо у преговоре с конзервативцима како бисмо испитали могућности да донесемо стабилност нашој земљи у време великих изазова», рекла је Фостерова новинарима, преноси Ројтерс.

Након што конзервативци Терезе Меј на јучерашњим превременим изборима нису освојили довољно посланичких места да сами формирају владу, испоставило се да им је Демократска унионистичка странка, која је освојила 10 посланичких места, најизгледнији партнер за формирање коалиционе владе, а Мејова је поручила да се радује сарадњи «с пријатељима и савезницима» у тој странци.

Очекује се, међутим, да ће Арлин Фостер тражити уступке, као и високе позиције у новој влади, у замену за удруживање сa конзервативцима, преноси АП.

Фостерова још није јавно обећала да ће се придружити формалној коалицији или неформалној алијанси с ослабљеном Конзервативном странком.

«Свакако мислим да ће бити контаката током предстојећег викенда, али мислим и да је прерано говорити о томе шта ћемо радити», рекла је лидерка северноирских униониста, оценивши да ће «Мејова тешко остати у тој улози».

Демократска унионистичка странка заговара останак Северне Ирске у саставу Уједињеног Краљевства и има конзервативни приступ социјалним питањима, наводи Ројтерс.

Америчка агенција подсећа да је Конзервативна странка и раније зависила од ирских политичара, па се тако бивши премијер Џон Мејџор ослонио на подршку Улстерске унионистичке странке како би дошао до подршке за своју несигурну већину у периоду 1992–1997.

Грађани Северне Ирске гласали су у корист останка у саставу ЕУ на прошлогодишњем референдуму, док се Демократска унионистичка странка генерално залаже за «меки Брегзит» уместо за «оштри Брегзит» који заговара Мејова, и жели да задржи отворену границу с Републиком Ирском, која је чланица ЕУ, напомиње АП.

ТАНЈУГ/РТС

Тагови: ; ; ; ;