Јужни региони Русије и Централна Азија могу постати следећи циљеви терориста. На ово је упозорио председник Русије Владимир Путин на заседању лидера држава чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астану. По његовим речима, истрага недавног терористичког напада у Санкт Петербургу показала је да у државама ШОС делују ћелије Исламске државе. У вези са тим руски председник позвао је учеснике заседања да појачају координацију специјалних служби ради предупређења трагедије.

Исламска држава спрема планове за дестабилизацију јужних региона Русије и Централне Азије. Ову изјаву је изнео председник Русије Владмир Путин, на заседању лидера држава чланица ШОС.

«Према доступним извештајима, ИСИС припрема нове планове за дестабилизацију Централне Азије и јужних региона Русије», — ТАСС цитира Путина.

Председник је приметио, да су информације добијене током истраге недавног терористичког напада у Санкт Петербургу. Према расположивим подацима, ИД је у државама ШОС створио ћелије, које изводе своје активности у региону.

«У земљама ШОС створене су и делују ћелије исиловаца. То је показала истрага терористичког напада код нас у Русији, у Петрограду», — изјавио је Путин.

Подсећамо се да се терористички напад десио у Петрограду 3. априла. Бомбаш самоубица Акбаржон Џаилов, разнео је себе на потезу између метро станица «Сенски трг» и «Технолошког института — 2». Страдало је 15 људи, а више од 50 је рањено. У оквиру истраге инцидента, полиција је ухапсила више од десет људи.

Снага је у јединству

Осим тога, Путин је изразио забринутост тиме, што нападе на државе ШОС покушавају извести екстремисти, настањени у Афганистану. Везано за то, он је подвукао неопходност јачања координације специјалних служби и вођење комплексне борбе против тероризма.

«Потребно је појачати координацију специјалних служби држава Шангајске организације за сарадњу, у овом случају по линији регионане антитерористичке структуре», — рекао је руски лидер.

Он је напоменуо, да борба са екстремизмом мора носити комплексни бескомпромисни карактер и да се води строго у оквирима међународног права.

«Више пута сам нагласио, да је борба против тог зла могућа једино путем поштеног и конструктивног обједињења напора свих држава, , на основу строгог поштовања међународног права», — изјавио је Путин.

Поред заједничког рада специјалних служби, председник је указао и на важност отклањања социјалних и економских разлога појаве екстремизма и неутрализацију идеологије терориста.

РТ

Тагови: ; ; ; ;